Bittløse hodelag13.09.2017

Det er mange fordeler med å ri helt uten bitt, men også ulemper. Noen av de bittløse alternativene er svært sterke og kan på ingen måte omtales som vennlige mot hesten. Dessverre velger noen å ri med bittløse hodelag den tro at det er naturlig og riktig hestehold. Men om man ikke forstår hvordan disse hodelagene fungerer og hva de kan brukes til, skaper man ubehag for hesten. De forskjellige typene av bittløse hodelagene er alle utviklet og tilpasset spesielle grener. Noen er utviklet for western ridning, og har ingenting i engelsk ridning å gjøre.

Hensikten med bitt er å stabilere og finjustere hodet og de egentlige hjelperne setet, sjenkel og vekt. Det er setet, vekten og sjenklene som skal gi signal til hesten om å stoppe, svinge, rygge, endre tempo, bøye seg osv. Bittet skal bare finjustere hestens svar.

Bitt kan gi hesten mange problemer, og ikke alle hester kan bruke bitt. Problemer med at hesten nikker med hodet, kaster på hodet, har blødninger i lungene, pusteproblemer, skader i ganen, sår i munn osv er alle problemer som kan være forårsaket av bitt. Blødninger i lungene er i disse tilfellene et resultat av at de frie luftveien er blokkert på en eller annen måte.

Dr. Cook som har utviklet The bitless bridle mener at hesten tenker spise og mat i det vi legger bittet i munnen. Det trigger spyttproduksjonen, svelging og tygging. Det vil senke respirasjonen og få hesten til å slappe av, men så ber vi hesten om å jobbe. Denne kombinasjonen har en negativ effekt på respirasjonen.

Disse ulike typene av bittløse hodelag har mange forskjellige navn på engelsk. Oversatt til norsk har de enda flere navn, og oversettelsene skiller ikke alltid på den ene eller det andre typen. Hackamore er for eksempel egentlig det som vi kaller bosal. Det som kalles hackamore her i Norge og andre steder, er fullstendig forskjellig fra den opprinnelige hackamore. De virker på så vidt forskjellige måter at de ikke kan sammenlignes.

 

 

www.dressur-web.nu
index
Hestens anatomi
Bittets anatomi
Om hodelaget og neseremmer
Trinsebitt
Pelham
gag
kandar
bittløst

Index

Bosal, Jaquima eller egentlig hackamore

Mekanisk hackamore engelsk type

Tysk mekanisk hackamore

The bitless bridle

Sidepull

Kapsun

English Jumping hackamore

Andre typer bitt
Kontakt
Bittsamling