Trinsehodelaget er det mest vanlige av hodelag. Det består av føgende deler.
 
Pannebåndet
Pannebåndet hindrer hodelaget i å gli bakover og oppover. Dessverre er det mange hodelag som har for kort pannebånd. Det skal være ca 2,5 cm nedenfor øret og du skal få plass til to fingre mellom pannebåndet og pannen. Er det for kort vil sidestykkene trekkes opp mot hestens øyne, og pannebåndet vil skli opp mot ørene og kan gnage eller irritere hesten.
 
Nakkestykket
Nakkestykket går bak hesten ører og hindrer hodelaget i å gli framover. Tradisjonelt var dette bare en tykk rem, hvor nakkedelen av neseremmen gikk under. I dag er denne ofte laget med mer polstring og er gjerne spesialsydd for bedre passform over nakken og bak ørene.
 
Hakeremmen

hakeremHakeremmen er vanligvis en del av nakkestykket. Den festes under hestens hake og er med på å hindre at hodelaget sklir av hestens hode. Den er nødvendig for å holde hodelaget på plass når tøylene er tatt over hestens nakke og hesten leies i tøylene. Hakeremmen må ikke festes for stramt, det skal være plass til fire fingre/håndsbredde på siden av kinnet.

 

 
Sidestykkene
De to sidestykkene festes i nakkestykket. Bittet er festet i sidestykkende og holdes ved hjelp av disse på plass i hestens munn.
 
Neseremmen
Neseremmen er vanlivis et eget stykke av hodelaget. Den består av en rem som går over nakken samt ulike typer av remmer som festes rundt hestens nese. Det finnes ulike typer av neseremmer som påvirker hesten på ulik måte, og valg av neserem er nesten like viktig som valg av bitt. Det er ikke alle neseremmer som er tillat i konkurranseridning. Dette står det om i NRYFs Konkurransereglement. (Denne linken åpnes i et eget vindu)
 
Tøylene
Tøylene festes i bittet og er rytterens forlengede arm. De skal brukes til å kommunisere med hesten gjennom trykksignal. Det finnes mange typer av tøyler. I dressurridning er det bare visse tøyler som er tillat. Dette står det om i NRYFs Konkurransereglement. (Denne linken åpnes i et eget vindu)
 

 

www.dressur-web.nu
index
Hestens anatomi
Bittets anatomi
Om hodelaget og neseremmer

hodelaget

neseremmer
Trinsebitt
Pelham
gag
kandar
bittløst
Andre typer bitt
Kontakt
Bittsamling