www.dressur-web.nuSist oppdater 10.09.2017

 

Rette munnstykker, med og uten tungefrihet

Munnstykkets utforming har svært mye å si for hvor skarp bittet er i hestens munn. De ulike faktorene som påviker det er hestens følsomhet og natur, ganens størrelse og høyde, tungens tykkelse, ladenes følsomhet og munnens bredde. Men viktigere enn alt – rytterens rideferdigheter og respekt for tøylen.

Bredden på munnstykket skal være slik at bittstenge ligger inntil leppene uten å trykke på dem. Dette sikrer at bittet ligger stille i hestens munn og ikke kan skyves sideveis. Dersom et bitt med port skyves sideveis er det stor sannsynlighet for at kantene fra porten kommer i konflikt med ladene. En annen årsak er at kinnkjedets tilpassning vil forringes. Kinnkjedet vil ikke lengre ligge tett rundt haken. Jo mer det trekkes ut til sidene jo mer vil kjedet presse mot beinkantene under haken. Dette kan føre til smerte eller sår i dette området.

www.dressur-web.nu

På bildet er munnstykket delt inni ulike seksjoner (bildet er av en weymouth, men prinsippet er det samme). Hvordan de er utformet betyr mye for bittets styrke og funksjon.

A + A: Bittstykket, eller flate delen av munnstykket skal ligge på ladene. Ved mullen mouth bitt er hele munnstykket buet og bittstykkene vil ligge an mot ladenes utside.

www.dressur-web.nuB: Port eller tungefrihet. Pelhambittet finnes med eller uten det som på norsk kalles tungefrihet. På engelsk kalles denne delen av munnstykket ”port”. Den norske betegnelsen kommer fra tysk; zungenfreiheit. Dette er et noe forvirrende navn da det ikke er snakk om frihet for tungen, men heller hvor mye av trykket som forskyves til de mer følsomme ladene. I tillegg er det såpass liten plass i hestens munn at tungen uansett vil være mer eller mindre i klem når bittet er i hestens munn.

Det er forskjellig fra hest til hest hvor følsomme de er på tungen respektive ladene, men vanligvis tolerer hesten bedre trykk på tungen enn ladene. Tungen er en myk muskel, mens ladene er beinsubstans dekket av et tynt lag hud og nerver.

Svært viktig for hvordan bittet virker er munnstykket og utformingen av porten. Porten skal passe hesten munn og tunge, samtidig som hestens følsomhet spiller en stor rolle. Brukes bittet korrekt og er korrekt tilpasset skal det ikke slå opp i ganen. Bitt med port vil slå opp i ganen når bittet roteres helt rundt, noe kinnkjeden skal hindre. Det ville føre til at hesten kaster på hodet og bli usikker.

Pelhambittet må som alle andre bitt prøves ut på den hesten som skal bære bittet. Som med alle bitt er generelt et tynt bitt skarpere enn et tykt bitt, men for tykke bitt er svært ubehaglig for hesten.

Vanligvis sier man at en bred port gir et mildt bitt. Men dersom porten er for bred vil kantene av porten komme borti ladene. Dette blir skarp og ubehaglig for hesten. Porten bør derfor aldri være bredere enn hestens tungegrop, altså bredden på kjeven målt fra innsiden av ladene. En høy port vil lett stikke opp i hestens gane. Her er hesten meget følsom og bittet vil bli direkte smertefullt for hesten. Er porten i tillegg bred vil bittet legge seg rundt tungen. Dette minsker muligheten for at porten kommer opp i ganen, men øker trykket på ladene betraktelig.

 

Mullen pelhamPå bildet er det et tverrsnitt av munnen med et mullen mouth bitt. Dette fordeler trykket jevnt over tunger, lader og lepper.

 

 

pelham 2Bildet vises et rett munnstykke, med en lav port som ikke fortsetter over munnstykket. Dette fordeler trykkket i større grad over ladene og leppene, enn tungen.

 

pelham 3Porten derimot vil når bittet brukes tippes opp i hestens munn og mot ganen. Bildet viser en port som går opp mot ganen.

 

Mullen mouthed pelham

mellum mouth pelhamMullen mouthed er den vanligste typen av stive pelham. Munnstykket et stivt med en svak bue, men uten port/tungefrihet. Det er dette bittet som er det mildeste i denne gruppen. Det vil legge seg over tungen og ladene og gi et jevnt trykk. Det går ikke opp mot ganen når det passer til hesten. Det finnes munnnstykker i flere ulike materiale, men metall er det vanligste. Dette da munnstykket kan holdes ganske tynt så hesten får plass til det i munnen.

   
Pelham m/delt munnstykke

Pelham med delt munnstykkeDette er et veldig sterkt bitt som på grunn av leddet fungerer anderledes enn vanlig stangbitt. Det virker direkte på tungen og ladene, og nøtteknekker effekten er kraftig. En annen viktig forskjell er at vektstangeffekten vil sørge for at bittet blir vridd i hesten munn. Dette vil føre til at nøtteknekker blir effekten kraftigst blir over tungen og ladene. og bittet peker opp mot ganen. Hesten er mer følsom her enn i munnvikene, og bittet blir derfor betydelig skarpere enn et trinsebitt med tilsvarende munnstykke.

I mye litteratur om bitt vil du finne at dette bittet omtales som "totalt idiotisk!" da det hele poenget med vekstang forsvinner, og bittet i bunn og grunn påfører hesten smerter. Om du bestemmer deg for å bruke et delt pelham bør selv forstå hvorfor og ha en klar mening om hvorfor dette passer og fungerer godt for deg og din hest. Jeg kan ikke gi deg denne forklaringen...

   
Rugby pelham
rugby Dette pelham har bridongring som er festet løst utenfor selve bittstangen. Dette gir et kraftigere trykk på hestens nakke og hakegrop, og fjerne litt av den ekstreme nøtteknekkereffekten på ladene.
   
Scamperdale
scamperdale Dette er et bitt som passer godt til hester med store lepper. Munnstykket er festet slik at sidestykkene blir bøyd bakover i forhold til midtstykket. Dette hindrer at sidestykkene på bittet klyper eller trykker på hesten lepper.
   
Kimblewick (Jaktkandar)
KimblewickDette bittet skiller seg en del fra andre pelham. Vektstangseffekten er svakere og bittet brukes bare med en tøyle. Bittes kraft og virkning er avhengig av rytterens hender. Tøylene vil bevege seg langs D-en på sidestykket. Om rytteren senker hendene vil tøylen skli litt nedover D-en og bittet vinkles mer i hestens munn. Vektstangseffekten settes inn og porten på munnstykket tipper opp. Underkjeven klemmes mellom munnstykket og kinnkjeden. Hesten kjenner også et svakt trykk på nakken.

"Øyet" på dette bittet og uxeter kimblewick skal være firkantet. Øyet er der bitttet festes i hodelagets sidestykker. Årsaken til at det skal være firkantet er at sidestykket skal trekkes med bittet når det blir vridd i munnen og således gir trykket på nakken som er tiltenkt.

 

Uxeter Kimberwick
Uxeter KimblewickDette bittet har to hull langs D-en som gjør det mulig å feste tøylen høyt eller lavt for å bestemme hvor mye vektstangeffekt du ønsker. Dette bittet blir også vanligvis brukt med en tøyle, selv om det er mulig å feste to.
   

 

www.dressur-web.nu
index
Hestens anatomi
Bittets anatomi
Om hodelaget og neseremmer
Trinsebitt
Pelham

Om pelhambittet

Hvordan virker vekstangsbitt?

Tøyletak, ridning på pelham

Ulike pelhambitt

gag
kandar
bittløst
Andre typer bitt
Kontakt
Bittsamling