Spesial bittSist oppdatert 13.09.2017

Pessoabittet

En av mange designer på Pessoabittet.Strengt tatt heter ikke dette bittet pessoabitt, men her i Norge er det dette navnet bittet er best kjent under. Pessoa er rett og slett bare et merkenavn (oppkalt etter sprangrytteren Pessoa) og det er en hel rekke bitt, inkl. vanlige trinser. Andre navn bittet er kjent som er European gag, Dutch gag, two/three/four-rings elevator bit, jumping bit, bubble bit og universal bit.

Dette er ikke et gag bit ei heller en pelham. Pelham brukes med kinnkjede, noe pessoabittet ikke vanligvis gjør. Det har betydning for hvor bittet har sine trykkpunkter og for vektstangeffekten. Gag bittene fungerer annerledes enn dette bittet, men pessoabittet ligner vel mest på en gag og blir derfor ofte omtalt som det. (Les om gagbit her)

Det finnes ulike versjoner av Pessoabittet. Med ulikt antall ringer og noe forskjellig design på ringene. De ulike utformingene av ringene påvirker bittet i en viss grad både når bittet er i bruk og når tøylene henger løst. Ved å plassere de små ringene i i vinkel i forhold til hovedringen påvirkes bittets naturlige balanse. Det vil bli noe mindre vekstang effekt og trykk på nakken når ringene settes i vinkel.

Bittets effekt og funksjon.

Bittet består av et delt eller stivt munnstykke, med mellom to og fire ringer på siden. Det kan ha alle de samme munnstykkene som trinsebittene, men munnstykkende vil bli mye kraftigere når det er pessoaringer festet på dem. Jo lengre ned på ringene tøylen festes jo kraftigere er bittet. Når det blir gitt signaler med tøylen vil trykket først komme på tungen og ladene. Det har et lignende signal til trinsebittene ved svært lette tøyletak, men kraftigere. Men etter hvert som tøyletaket øker vil bittet trekkes opp mot munnvikene og trykket øker på nakken og i munnvikene. Pga. vektstengene har bittet en sterkere effekt på ladene enn vanlig trinse selv ved lette tøyletak. Når bittet trekkes opp i munnen legger bittet seg også lengre opp på ladene.

Bittet gir ikke like stort trykk opp mot munnvikene som gagbittene gjør. Dette bittet trekkes opp fordi det roterer i hestens munn og den øvre ringen senkes/føres fram. Det vil føre til at sidestykkene skyves framover og strammes. Bittet blir da trukket opp i munnen, men ikke rett opp i munnvikene. Gag bittet vil følge sidestykkene oppover og trykke mer.

Festet med doble tøyler

Bittet kan og bør brukes med to sett tøyler, der den ene er festet i bittringen som er på nivå med munnstykket, og den andre på en av de lavere ringene. Dette vil gi rytteren mulighet til å bruke den rene trinsebitteffekten (Lik den som et Baucher trinse bitt vil gi), sammen med den kraftigere trinse/gag effekten. Bittet kan da brukes på hester som for eksempel blir ukontrollerbar og sterk på tur eller sprangbanen. Den nederste tøylen brukes da som en nødbrems, mens hesten så lenge den er kontrollerbar kan få rene og mer milde trinsebitt signal. Den samme effekten kan imidlertid oppnåes med pelham.

Festet med kinnkjede

Er pessoabittet festet med kinnkjede, noe som er mulig men heller uvanlig, vil et sterkere trykk fra tøylen gi bittet en effekt lik Pelham bittene. Problemet med å feste en kinnkjede på pessoabittet er plasseringen og utformingen av den øvre ringen. Ringen sitter midt på stangen og er ikke bøyet utover. Det vil føre til at kinnkjeden lett vil klype og skli ut av sin korrekte posisjon. Skal det festes med kinnkjede skal det brukes den typen som er utviklet for hackamore og ikke den som er utviklet for pelham og kandarstang. Anbefales ikke.

Festet med Pelhamroundings

Dette er et sammensurium av signaler. Virkningen blir som å feste bittet midt mellom to ringer, men enda mer upresist. Trykket havner nå enda kraftigere på ladene samtidig som bittet heves i hestens munn. Anbefales ikke.

Pessoabitt og dressur?

Bittet egner seg ikke i dressur da ledende og stillende tøyletak ikke fungerer. Bittsiden tipper slik at den øvre ringen trykker inn mot hodets side, mens munnstykket vries. Dette kan unngåes om bittet brukes med to tøyler. Rytteren har da en ekstra tøyle med litt mer bremseffekt, men det er uansett ikke tillatt i dressurkonkurranser.

Det er et bitt som i dag er mer og mer upopulært nettopp pga sin upresise og samtidig kraftige effekt. Bittet kan brukes til å trekke hesten ned i en posisjon med hodet som mange oppfatter som korrekt. Den er langt fra arbeidsmessig korrekt, men hesten er ofte lettere å kontrollere når hodet senkes slik et pessoabit vil gjøre. Hester som er ridd med pessoa i lang tid er ofte munndød og vanskelige å ri på vanlig trinse senere. Dette har nok også en sammenheng med at pessoabittet ofte brukes på hester som i utgangspunktet ikke er velridde og følsomme i munnen. Dette gjerne i kombinasjon med ryttere som bruker tøylen som både brems og balanse uten forståelse for at det er en følsom hestemunn som må ta støyten.

Follow @DressurWeb 

www.dressur-web.nu
index
Hestens anatomi
Bittets anatomi
Om hodelaget og neseremmer
Trinsebitt
Pelham
gag
kandar
bittløst
Andre typer bitt
"Pessoabittet"
 

Myler bitt

 
Mikmar Bitt
Kontakt
Bittsamling